ПРВ.мк
Наука/Технологија

Шок откритие за полномасното млеко – дали го пиеме правилно цело време?

Шок откритие за полномасното млеко – дали го пиеме правилно цело време?

Со 152 калории и осум грама масти по чаша, полномасното млеко долго време се сметаше за „полно масти“ и потенцијално ризично за здравјето, но новите истражувања ја менуваат оваа перцепција. Во САД, законодавците и здравствените експерти повторно го разгледуваат воведувањето на полномасно млеко во училишните кујни, предизвикувајќи широка дебата за неговата нутритивна вредност.

Полномасното млеко се разликува од млекото со помалку маснотии главно по количината на масти и калории, објаснува Кети Браун, диететичарка и претседателка на Националниот совет за млечни производи. Сепак, нутритивно, разликата не е толку значајна.

Во 1980-тите и 1990-тите, полномасното млеко имаше лоша репутација поради заситените масти кои се сметаше дека предизвикуваат срцеви заболувања. Но, поновите истражувања објавени во „The American Journal of Clinical Nutrition“ покажуваат дека не постои значајна разлика во ризикот од кардиоваскуларни заболувања помеѓу оние кои консумираат полномасно млеко и оние кои пијат млеко со помалку маснотии. Фокусот сега е намалување на ултра-преработената храна со ниска хранлива вредност.

Д-р Тајлер Џ. Сандерс објаснува дека заситените масти од интегрални храни како млечните производи не се поврзани со срцеви заболувања на ист начин како оние од преработена храна. Полномасното млеко обезбедува висококвалитетни протеини, витамини и минерали, кои помагаат во ситост, енергија и обновување на мускулите.

За децата, придобивките се особено значајни. Во првите 1.000 дена од животот – од зачнување до две години – клучните хранливи материи од кравјото млеко помагаат во развојот на мозокот, а исто така обезбедуваат електролити, кои го подобруваат нивото на хидратација. Млекото е и најдобар природен извор на калциум и витамин Д, што е критично за здрави коските и имунитетот.

Алтернативите на растителна основа, како бадемовото или овесното млеко, често содржат многу помалку протеини и имаат долги листи на додадени состојки. Дури и кога се збогатени, нивната биорасположивост е различна, а додадените засладувачи може да ја намалат хранливата вредност.

Заклучокот на експертите е дека полномасното млеко, кога се консумира умерено, е хранливо, корисно за деца и возрасни и може да обезбеди дополнителни придобивки благодарение на своите масти – кои некогаш беа сметани за непожелни.

Escape