Истражувањата покажуваат дека пиењето кафе пред првиот оброк може значително да го зголеми нивото на кортизол, познат како главниот хормон на стрес, дури за 50%. Високото ниво на кортизол може да предизвика вознемиреност, забрзан пулс, нестабилно ниво на шеќер во крвта и со тек на време да доведе до воспаленија и нарушена работа на цревата.
Најдобро е кафето да се консумира по појадок, кога хормоналниот баланс е постабилен и телото веќе има внесено енергија.
Зошто да избегнувате ладна вода наутро
Пиењето ладна вода може да го забави варењето за околу 25%, бидејќи организмот прво мора да ја загрее до телесна температура. Тоа ја отежнува апсорпцијата на хранливи материи и масти. Наместо тоа, се препорачува вода на собна температура или топла вода, која го стимулира варењето и метаболизмот.
Лимонова вода за природен почеток на денот
Една чаша топла лимонова вода на празен стомак го стимулира лачењето на желудечна киселина и жолчка, што му помага на телото подобро да ја вари храната. Лимонот е богат со витамин Ц и антиоксиданси, кои го детоксицираат организмот и ја намалуваат надуеноста.
Зошто е важно темелното џвакање
Џвакајте ја храната околу 30 пати пред да ја голтнете – тоа овозможува подобра механичка обработка и мешање со ензимите од плунката. Така се подобрува апсорпцијата на хранливи материи, а се намалуваат надуеноста и гасовите.
Заклучок
Малите промени – како пиење кафе по појадок, избегнување ладна вода, започнување го денот со лимонова вода и побавно џвакање – можат да направат голема разлика во вашето варење, енергија и целокупно здравје.
















