Многу домаќинства имаат отворени конзерви со храна кои остануваат како остатоци, но малкумина знаат колку долго тие се безбедни за консумација. Ако храната не се складира правилно, може брзо да се расипе и да стане опасна.
По отворањето, поголемиот дел од конзервираната храна може да се чува во фрижидер до четири дена, но се препорачува да се префрли во чист, затворен сад – стаклен или пластичен – за да се избегнат промени во вкусот и можна контаминација.
Времето на складирање за различни видови конзервирана храна е:
- Туна: до 3 дена
- Грашок, пченка, грав: до 4 дена
- Сос од домати: 2–3 дена
- Паштета и конзервирано месо: до 3 дена
Храната што се чува подолго од овие препорачани рокови може да го промени мирисот, бојата или текстурата – првите знаци дека веќе не е безбедна. Ако се појави слој слуз или непријатен мирис, храната веднаш треба да се фрли.
Важно е да се знае дека датумот на истекување на конзерва повеќе не важи откако е отворена. Чувањето во оригиналната конзерва е најчеста грешка во домаќинствата, додека префрлувањето на храната во затворен сад ја продолжува свежината и ја зачувува нејзината безбедност.
Не дознавај последен- читај ПРВ.мк