Ако барате намирница богата со протеини, и јајцата и урдата се одличен избор, но со различни предности.
Јајцата (100 г) содржат околу 13,6 г протеини, 14,8 г масти и 196 калории, додека урдата со 2% масленост (100 г) нуди 10,4 г протеини, 2,3 г масти и 81 калорија. И двете се извор на висококвалитетни протеини со сите есенцијални аминокиселини.
Јајцата се богати со холин, витамин А, Б12, селен, цинк и антиоксиданси важни за здравјето на очите, додека урдата е нискокалорична, со малку масти и холестерол и богата со калциум, важен за коските, забите и срцето. Пробиотските култури во урдата ја поддржуваат здравата дигестија.
Зависи од вашите цели: за повеќе протеини и ниски јаглехидрати – јајца; за полесен, нискокалоричен оброк со калциум – урда. Најдобро е да се комбинираат и двете во рамките на балансирана исхрана.