Научниците истакнуваат дека исхраната има огромно влијание врз здравјето на мозокот. Лошата храна може да ја зголеми воспаленоста и да го забрза когнитивното опаѓање, додека правилната исхрана ја намалува веројатноста за развој на деменција и Алцхајмерова болест.
Според експертите, најкорисни намирници за мозокот се:
- Авокадо – богато со здрави масти кои ја подобруваат енергијата на мозокот и ја намалуваат опасноста од васкуларни заболувања.
- Брокула – содржи сулфорафан, силен антиоксиданс со моќно противвоспалително дејство.
- Боровинки – богати со флавоноиди кои ја подобруваат неуропластичноста и циркулацијата на крвта во мозокот.
- Јајца – жолчката е богат извор на холин, важен за меморијата и правилната функција на нервниот систем.
- Масна риба (лосос, сардини, скуша) – извор на омега-3 масни киселини кои го намалуваат штетниот бета-амилоид во мозокот.
- Лиснат зеленчук (спанаќ, кељ) – полн со витамини, минерали и антиоксиданси, го поддржува когнитивното функционирање.
- Туна – содржи тирозин за создавање на допамин и норепинефрин, како и креатин за подобра хидратација на клетките.
- Куркума – има силно противвоспалително и неурозаштитно дејство.
- Ѓумбир – антиоксидативен и противвоспалителен, корисен за одржување на когнитивните функции.
- Ферментирана храна (кефир, јогурт, кисела зелка) – ја поддржува „оската црева-мозок“ и здравиот микробиом, што има директно влијание врз менталното здравје.
Редовното вклучување на овие намирници во исхраната може да ја подобри меморијата, концентрацијата и когнитивното здравје, со што се намалува ризикот од деменција и други нарушувања на мозокот.

















