Иако витаминот Д е еден од најкористените додатоци во исхраната и игра клучна улога за имунитетот, здравјето на коските и расположението, фармацевтите предупредуваат дека прекумерната употреба може да предизвика сериозни последици – особено за срцето и бубрезите.
Фармацевтката Јана Абеловска од британската компанија „Слик Фармаци“ вели дека витаминот Д, како витамин растворлив во масти, се складира во организмот, па прекумерното внесување лесно може да доведе до хиперкалцемија – зголемено ниво на калциум во крвта, што може да резултира со оштетување на срцето, бубрезите и коските.
🔹 Колку е препорачано?Препорачаната дневна доза за возрасни е 600 IU (15 микрограми), додека горната безбедна граница е 4.000 IU (100 микрограми) дневно. Надминувањето на оваа доза подолг период се смета за ризично.
🔹 Како правилно да го внесувате?Витаминот Д се апсорбира најдобро кога се зема со оброк што содржи здрави масти – на пример, јогурт, авокадо или јаткасти плодови. Дополнително, најприродниот начин за внес е преку умерено изложување на сонце и здрава исхрана.
Британскиот НХС и други здравствени организации исто така предупредуваат да не се надминува безбедната граница, особено кај бремени жени, деца и постари лица.
📌 Совет: Пред да земате додатоци – особено во високи дози – консултирајте се со лекар или фармацевт, бидејќи не секој има потреба од суплементација. Тестирањето на нивото на витамин Д може да помогне во утврдување дали и колку ви недостасува.