ПРВ.мк
Магазин

Не ги јадете: 100-годишен онколог откри две намирници кои никогаш не ги става во чинија

Не ги јадете: 100-годишен онколог откри две намирници кои никогаш не ги става во чинија

Кога имате сто години и сè уште држите предавања, пишувате статии и стоите сам покрај шпоретот – тоа влева голема почит. Д-р Марико С., онколог со над 50 години искуство, на медицинска конференција во Токио откри кои две намирници никогаш не ги јаде и зошто.

Првата група се преработени меса како колбаси, салами, виршли и сланина. Светската здравствена организација ги класифицира како канцерогени, слично како тутунот и азбестот, затоа што го зголемуваат ризикот од рак на дебелото црево за 18%. Ако нешто е розево, сјајно и стои на полица со недели – д-р Марико го избегнува.

Втората е рафинираниот шеќер, кој предизвикува воспаление, скокови на инсулин и ја создава идеалната средина за развој на малигни клетки. Тој исто така го ослабува имунолошкиот систем.

Наместо колбаси, препорачува да се јаде чиста риба и варени гравчиња, а наместо шеќер – мед, паста од урми, цвекло и антиоксиданси за силен имунитет и долговечност.

Сподели го овој напис