Истражувањата покажуваат дека дневна порција од 50 г преработено месо го зголемува ризикот од рак на дебелото црево за околу 18%. Дополнително, консумирање на уште 25 г дневно (околу две парчиња сланина) во период од осум години го зголемува ризикот од деменција за 40%.
Сепак, сланината останува многу популарна намирница. Според индустриското списание The National Provisioner, продажбата на сланина минатата година достигнала речиси 6,5 милијарди долари, што претставува една петтина од сите продадени преработени месни производи.
Иако омилена за појадок, сланината не е здрава. Светската здравствена организација (СЗО) ја класифицира како канцероген од Група 1, заедно со цигарите и азбестот, што значи дека редовната консумација може да предизвика рак.
Сепак, нутриционистите истакнуваат дека умерената и повремена консумација не е исто толку штетна како цигарата и дека постои безбедна граница за уживање во омилената намирница без сериозни ризици по здравјето.