ПРВ.мк
Магазин

Секој го прави ова и затоа помфритот ви е мек: Готвачот открива тајна што ја менува играта

Секој го прави ова и затоа помфритот ви е мек: Готвачот открива тајна што ја менува играта
Escape

Малкумина го знаат, но постои една клучна грешка што речиси сите ја прават кога пржат замрзнат помфрит – и токму таа ви го уништува вкусот и крцкавоста.

Според професионалниот готвач Дејвид Најфилд, најчестиот проблем не е ниту маслото, ниту уредот – туку премногу парчиња компир во една тура.

„Ако ставите премногу помфрит одеднаш, тие почнуваат да се готват со пареа, наместо да се пржат. Наместо крцкави – добивате меки и влажни компири,“ вели Најфилд.

Тајната, според него, е во распоредувањето на помфритот. Треба да има доволно простор меѓу парчињата, за секој да добие топлина од сите страни и да стане вистински крцкав.

Но тука не завршува приказната. Најфилд исто така посочува дека многу луѓе почнуваат да пржат на студен уред, што е уште една голема грешка.

„Никогаш не ставајте помфрит во ладна рерна, тавче или фритеза. Мора однапред да ја загреете на 200°C. Во спротивно, компирите ќе бидат нерамномерно пржени и без крцкава текстура.“

Значи, ако сакате помфрит каков што го служат во најдобрите ресторани – следете ги овие два клучни совети:

  • Не претерувајте со количината во тавчето
  • Загрејте ја рерната или фритезата однапред

На прв поглед едноставно, но оваа „мала“ промена може целосно да го промени вашиот следен оброк.

Mia Home Mavrovo