Се повеќе се зборува за еден помалку познат јаглехидрат – малтодекстрин, кој според експертите може да биде поопасен од шеќерот, а кај нас често се консумира без воопшто да сме свесни за тоа.
Малтодекстрин – тивок непријател во исхраната?
Иако шеќерот важи за главен виновник за бројни здравствени проблеми, д-р Ерик Берг, експерт за исхрана, предупредува дека малтодекстринот може да биде уште поштетен.
Според него, овој јаглехидрат значително го подига нивото на шеќер во крвта, многу повеќе од самиот шеќер.
„Малтодекстринот има гликемиски индекс помеѓу 116 и 136, додека шеќерот има околу 65. Тоа значи дека неговото влијание врз шеќерот во крвта е далеку посилно и поопасно“, вели д-р Берг.
Каде се крие малтодекстринот?
Овој додаток се користи како засилувач на вкус и текстура, и често се појавува во производи означени како „без шеќер“. Се добива од пченка, ориз, компир, пченица или тапиока и технички не е шеќер, но телото го обработува многу слично.
Присутен е во голем број преработени производи:
Крекери и гранола барови
Инстант житарици и појадоци
Газирани пијалаци
Слатки и бонбони
Млечни десерти (инстант пудинг, готови оброци)
Преливи за салати
Супи и замрзната храна
Вештачко месо и протеински замени
Спортски пијалаци
Тестенини
Зошто е проблематичен?
Покрај тоа што го подига шеќерот во крвта, малтодекстринот не содржи растителни влакна и често е дел од ултра-преработена храна. Прекумерната консумација може да придонесе за:
Зголемување на холестеролот
Добивање вишок килограми
Зголемен ризик од дијабетес тип 2
Ослабен имунитет
Потенцијална изложеност на глутен (ако е добиен од пченица)
Ако сакате да го одржите нивото на шеќер во крвта стабилно и да ги избегнете ризиците од современите болести поврзани со исхраната – внимавајте на малтодекстрин во декларациите. Иако не изгледа опасно, неговото влијание врз здравјето може да биде значајно.