Срцевите заболувања се една од најсмртоносните болести во светот, а луѓето над 60 години се особено ранлива група. Иако генетиката има своја улога, докторите порачуваат дека исхраната е пресудна во борбата против срцевите проблеми. Еден тип на храна, велат, мора целосно да се исфрли по 60-тата година – а тоа е преработеното месо.
Кардиолозите предупредуваат дека наресоците и сличните индустриски месни производи се вистинска „тројна закана“: преполни се со сол, заситени масти и конзерванси (нитрати). Солта го крева притисокот, мастите го зголемуваат лошиот холестерол, а нитратите во телото можат да се претворат во штетни соединенија кои предизвикуваат воспаленија во артериите – директен пат до срцев удар.
Д-р Ен Б. Кертис и д-р Кетрин Вајнберг објаснуваат дека ваквото месо не само што го зголемува ризикот од хипертензија и холестерол, туку и предизвикува хронични воспаленија кои тивко го разоруваат срцето. Тие советуваат наместо сендвичи со салама, луѓето да преминат на печено пилешко, варени јајца, туна, лосос и растителни намази како хумус или авокадо.
Ако не можете целосно да се откажете, барем избегнувајте производи со додадени нитрати и високо ниво на сол, и комбинирајте ги со многу свеж зеленчук. Кардиолозите потсетуваат: секој оброк е избор – а тој избор може да го спаси или уништи вашето срце.