ПРВ.мк
Магазин

Бугарски кавијар патува на Малдиви: Црниот деликатес чини 600 евра за килограм

Бугарски кавијар патува на Малдиви: Црниот деликатес чини 600 евра за килограм

Антон Цветков од Бугарија повеќе од 10 години извезува еден од најскапите деликатеси во далечни и егзотични земји. Иако е економист и зоо инженер, од 2014 година тој ги одгледува вредните риби на својата фарма за аквакултура во селото Јоаким Груево, подножје на Родопите. Фармата се протега на 72 декари покрај реката Вача и има 38 базени – 20 од по 100 кубни метри и останатите од 200 кубни метри, како и посебни базени за мали риби и инкубатор од 600 квадратни метри, опремен според европски стандарди.

Во моментот, рибникот одгледува пастрмка и есетра, но целта е постепено да се специјализира за одгледување на есетра за црн кавијар. Во „Ерим Риб“ се одгледуваат три вида есетра – руска, сибирска и хибрид меѓу двата вида, риби кои достигнуваат 12-15 кг и до 1,5 метар должина. Есетрата е транзициска риба која се движи помеѓу слатка и солена вода, влегувајќи во реките кога доаѓа време за мрестење.

Овие риби се меѓу најзагрозените видови, поради масовното уништување заради нивниот црн кавијар, како и загадувањето на речните води. Во Бугарија се среќаваат седум видови есетра во Дунав и Црното Море.

Клиентите на фармата се од блиските европски земји – Швајцарија, Франција, Велика Британија – но и од далечни дестинации како Малдиви, Јапонија, САД, Канада и дури Австралија. Цената на овој ексклузивен деликатес изнесува 600 евра за килограм, правејќи го еден од најскапите производи на светот.

Escape