Овие две намирници не треба да ги подгревате: Може да бидат ризични по здравјето
Иако поголемиот дел од оброците можат безбедно да се подгреваат, постојат состојки кои со повторна термичка обработка ја губат својата хранлива вредност или развиваат соединенија штетни за дигестивниот систем.
Експертите предупредуваат дека клучен фактор е времето поминато од подготовката на храната, како и начинот на складирање. Одредени намирници, ако предолго стојат на собна температура, можат да станат ризични – дури и ако повторно се зготват. Причината е што некои бактерии не се уништуваат ни при висока температура.
Меѓу најризичните се оризот и спанаќот – две често користени, но потенцијално проблематични намирници кога се подгреваат:
Ориз
Оризот е основна намирница во многу кујни, често подготвуван однапред. Сепак, бактериологот д-р Стејси Дувенаж предупредува дека тој може да содржи бактерија наречена Bacillus cereus. Иако готвењето ги уништува повеќето бактерии, спорите на оваа бактерија може да преживеат.
„Ако варениот ориз остане на собна температура, спорите почнуваат да се размножуваат и создаваат токсини кои не се уништуваат со повторно готвење“, вели д-р Дувенаж. Овие токсини можат да предизвикаат симптоми како мачнина, повраќање и дигестивни тегоби.
Препораката е оризот да се излади веднаш по подготовката, да се чува во фрижидер и да не се подгрева повеќе од еднаш.
Спанаќ
Иако е познат по своите хранливи вредности, спанаќот е намирница што не се препорачува за подгревање. Причината е ризикот од формирање на нитрити – соединенија кои можат да се развијат при повторна термичка обработка.
Нутриционистите објаснуваат дека природните нитрати во спанаќот, при повторно загревање, може да се претворат во нитрити, а потоа и во потенцијално штетни соединенија за човековиот организам. Иако ризикот е мал ако храната се чува правилно и се подгрева само еднаш, најдобро е спанаќот да се јаде веднаш по приготвување или ладен – на пример, во салата.
Совет од експертите:
Секогаш внимавајте на хигиената, условите на чување и времето на складирање на подготвената храна. Некои јадења едноставно не вреди да се подгреваат – не само поради вкусот, туку и поради вашето здравје.