ПРВ.мк
Магазин

Белиот лук како чудотворец: 7 причини да го јадете секој ден

Белиот лук како чудотворец: 7 причини да го јадете секој ден

Белиот лук не е само зачин – тој е природен лек со илјадници години традиција, кој својата моќ ја должи на сулфурните соединенија како алицинот, ослободен при сечење или гмечење. Еве зошто треба да го вклучите во секојдневната исхрана:

  1. Јакне имунитетот и го скратува времето на инфекциите Лукот стимулира активност на имуните клетки, го прави телото поотпорно на вируси и бактерии и помага побрзо да се опоравите од настинки.
  2. Го намалува крвниот притисок Проширува крвните садови и ја подобрува циркулацијата, што го намалува ризикот од срцеви и мозочни удари.
  3. Го намалува „лошиот“ холестерол Редовниот внес на лук помага да се намали LDL (лошиот) холестерол, без да се намали HDL (добриот), за поздраво срце.
  4. Го штити срцето Лукот го заштитува срцето од воспаленија и оксидативен стрес, правејќи го посилно и поотпорно на болести.
  5. Помага во регулирање на шеќерот во крвта Кај дијабетичари тип 2, лукот ја подобрува чувствителноста на инсулин и го намалува нивото на шеќер во крвта.
  6. Го штити мозокот и меморијата Антиоксидансите го штитат мозокот од оштетувања и можат да го забават когнитивното опаѓање, помагајќи и во превенција на Алцхајмерова болест.
  7. Дејствува против бактерии и габи Лукот има силни антибактериски и антимикотички својства – ефикасен природен сојузник против настинки, кандида и други габични инфекции.

Колку е доволно? Препорачано е 1 до 2 чешниња дневно, најдобро суров или кратко термички обработен. Прекумерната количина може да предизвика надуеност или мачнина, а лица со чувствителен желудник или на лекови за разредување на крв треба да се консултираат со лекар.

Escape