Белиот лук не е само зачин – тој е природен лек со илјадници години традиција, кој својата моќ ја должи на сулфурните соединенија како алицинот, ослободен при сечење или гмечење. Еве зошто треба да го вклучите во секојдневната исхрана:
- Јакне имунитетот и го скратува времето на инфекциите Лукот стимулира активност на имуните клетки, го прави телото поотпорно на вируси и бактерии и помага побрзо да се опоравите од настинки.
- Го намалува крвниот притисок Проширува крвните садови и ја подобрува циркулацијата, што го намалува ризикот од срцеви и мозочни удари.
- Го намалува „лошиот“ холестерол Редовниот внес на лук помага да се намали LDL (лошиот) холестерол, без да се намали HDL (добриот), за поздраво срце.
- Го штити срцето Лукот го заштитува срцето од воспаленија и оксидативен стрес, правејќи го посилно и поотпорно на болести.
- Помага во регулирање на шеќерот во крвта Кај дијабетичари тип 2, лукот ја подобрува чувствителноста на инсулин и го намалува нивото на шеќер во крвта.
- Го штити мозокот и меморијата Антиоксидансите го штитат мозокот од оштетувања и можат да го забават когнитивното опаѓање, помагајќи и во превенција на Алцхајмерова болест.
- Дејствува против бактерии и габи Лукот има силни антибактериски и антимикотички својства – ефикасен природен сојузник против настинки, кандида и други габични инфекции.
Колку е доволно? Препорачано е 1 до 2 чешниња дневно, најдобро суров или кратко термички обработен. Прекумерната количина може да предизвика надуеност или мачнина, а лица со чувствителен желудник или на лекови за разредување на крв треба да се консултираат со лекар.