Вишните се повеќе од вкусна летна ужинка – тие се вистинска витаминска и минерална бомба. Иако содржат малку маснотии и белковини, нивната енергетска вредност е само 46 килокалории на 100 грама, а богатството на витамин Ц, витамини од Б-комплексот, калиум, железо и кобалт ги прави многу корисни за организмот. Благодарение на своите антиоксиданти – антоцијаните кои го даваат карактеристичниот црвен пигмент, вишните играат значајна улога во превенцијата на тешки болести.
Вишните можат да се консумираат свежи, како сок, џем, сируп, компот или во сладолед, а нивните здравствени придобивки не се губат дури ни кога се замрзнати. Поради високата содржина на вода и природни киселини (јаболкова, лимонска и винска), тие освежуваат, го окрепнуваат организмот и го подобруваат вкусот на сокот.
Редовната консумација на вишни помага во превенцијата на рак, анемија, инфаркт, мозочен удар и атеросклероза. Сокот од вишни го намалува крвниот притисок, што е особено важно за лица со хипертензија, а антиоксидантите спречуваат оксидација на ЛДЛ-холестеролот, штитејќи ги крвните садови.
Вишните имаат и многу други придобивки – ја подобруваат видливоста, ја намалуваат коагулацијата на крвта, го подобруваат квалитетот на сперма кај мажите, ја ублажуваат анемијата кај жените по менструација, го спуштаат крвниот притисок и ги олеснуваат симптомите на ревматизам и гихт. Со својот комплексен ефект врз кардиоваскуларниот систем и имунитетот, вишните се вистински чувар на здравјето.