ПРВ.мк

Традиционална сарма: На овој начин, таа испаѓа највкусна!

Традиционална сарма: На овој начин, таа испаѓа највкусна!
Jumbo Banner

Потребни состојки:

2,5-3 кг листови од кисела зелка

800 г јунешко месо

200 г свинско мелено месо

150 г чадена сланина

400 г ориз

2-3 средни главици кромид

100 мл масло за готвење

1 лажичка сол

Црн пипер по вкус

Магдонос по вкус

3 лажички црвен пипер

7-8 лаворови ливчиња

Начин на подготовка:

Исецкајте го кромидот и пржете го во масло додека не стане златно-црвен.

Додајте го меленото месо и сланината, претходно исецкана на мали парчиња. Пржете ги заедно.

Ставете го оризот и пржете уште малку. Зачинете со црн пипер, црвен пипер и сол по вкус.

На крај, додајте магдонос.

Свиткајте ги сармите и наредете ги во длабоко тенџере, помеѓу нив ставете лаворови ливчиња.

Прелијте ги со врела вода и покријте со капак или алуминиумска фолија.

Варете ги на тивок оган најмалку 2 часа.

Сармите се подготвени за сервирање!

Agria
Stenton
Green Machines

Сподели го овој напис

Филигран