ПРВ.мк

Македонска пита со јаболка – вашите гости постојано ќе ве прашуваат за овој рецепт!

Македонска пита со јаболка – вашите гости постојано ќе ве прашуваат за овој рецепт!
Jumbo Banner

Рецепт на денот: Македонска пита со јаболка

Ова е класичен десерт кој се подготвува брзо и лесно, а резултатот е вкусен и прекрасен десерт кој ќе го воодушеви секој. Пита со јаболка е еден од најпопуларните македонски десерти, кој ќе ги освои вашите вкусови и ќе направи вашите домаќинства да мирисаат на традиционален македонски вкус.

Состојки:

1 пакување готово тесто за пита (или домашно ако сакате)

5-6 јаболка (поголеми, по можност кисели)

100 г шеќер

1 лажичка канела

1 лажичка ванила

50 г путер

1 лажица лимонов сок

1 јајце (за премачкување)

Шеќер во прав (по желба, за послужување)

Подготовка:

Подготовка на јаболката: Јаболката излупете ги и изрендајте ги или исечете ги на тенки парчиња. Ставете ги во чинија и додајте ги шеќерот, канелата и лимоновиот сок. Оставете ги да се маринираат околу 15 минути, за да ги отпуштат соковите.

Подготовка на тестото: Ако користите готово тесто, прво ставете го на маса и дозволете му да се одмори. Ако правите домашно тесто, истото се подготвува како за класична пита. Поделете го на два дела – едниот дел ќе биде за долниот дел на питата, а другиот за горниот.

Печете ја основата: Подмачкајте ја тавата со путер или масло и ставете го првиот дел од тестото. Избодете го со вилушка за да не се надува додека се пече. Печете го на 180°C за околу 10 минути, додека не почне да добива златно-кафеава боја.

Полнете ја питата: На претходно испечената основа, ставете ја подготовената смеса од јаболка, добро распоредете ја рамномерно.

Покријте ја со второто тесто: Развлечете го вториот дел од тестото и ставете го врз јаболката. Притиснете ги краевите за да се затвори добро. Печете ја питата во загреана рерна на 180°C околу 30-35 минути, или додека не добие златно-кафеава боја.

Премачкување со јајце: Пред да ја ставите во рерната, премачкајте ја горната кора со јајце, за да добие сјаен изглед.

Завршен допир: Кога ќе ја извадите питата од рерната, оставете ја да се олади малку. По желба, може да посипете со шеќер во прав за дополнителен вкус и изглед.

Послужување: Пита со јаболка е одлична кога е топла, но исто така вкусна и кога ќе се олади. Може да се сервира со чаша ладен сок или со топло кафе.

Уживајте во овај домашен десерт!

Agria
Stenton
Green Machines

Сподели го овој напис

Филигран