Домаќинско, турско кафе, како што се обично нарекува напитокот што традиционално се подготвува во секое домаќинство, обично се пие наутро и често се смета за мерило на вештината на домаќинката. Ако кафето е добро, во шега се вели дека домаќинката може „да се омажи“, што треба да значи дека ја погодила правилната пропорција на кафе, вода и, ако е потребно, шеќер.
Како се подготвува домашното кафе?
Вообичаена постапка е да се стави вода во ѓезве, по потреба да се додаде шеќер, и да се загрее додека не започне да врие. Потоа се отстранува од оган, се одлива мала количина вода (за да се создаде простор во ѓезвето и да не претече), се додава меленото кафе – на 1 шолја вода оди една поголема лажичка кафе.
Ѓезвето повторно се враќа на оган да се остави смесата да зоврие.
Другата варијанта е да не се одзема вода – ако ѓезвето е поголемо и нема страв дека течноста ќе излие кога ќе зоврие, се додава кафето веднаш и се остава да „се крене“.
Ако треба да им веруваме на експертите, овој начин е погрешен. Како што велат, еден ситен детален чекор во подготовката, една „грешка“, може да го промени вкусот на кафето.
„Кога ќе додадете кафе во водата, не смеете да дозволите да зоврие на оган. Ако зоврие, напитокот ќе има горчлив вкус“, објасни основачот на компанијата „Roaster Coffee“.