Додека внимателно ги следите калориите и сте ги исклучиле омилените слатки и чоколадни десерти, можеби не сте свесни дека некоја солена намирница може значително да го зголеми шеќерот во крвта. Од друга страна, некои намирници што изгледаат слатки всушност можат да го намалат нивото на шеќер.
Станува збор за колбасите.
Во речиси сите видови колбаси се додава шеќер со цел да се подобри вкусот, да се продолжи рокот на траење и да се постигне посакуваната текстура и боја, објаснуваат експертите од порталот pitaj.pro.
Иако количината на шеќер што се додава е мала, неговото присуство, во комбинација со другите состојки во колбасите, може да предизвика брз и голем скок на нивото на шеќер во крвта. Ова, пак, може да го зголеми и чувството на глад, со што се поттикнува дополнителен внес на храна.
Затоа, дури и кога се трудите да го контролираат внесот на шеќери, важно е да бидете внимателни и со солените преработени производи како што се колбасите, особено доколку имате проблеми со регулирањето на шеќерот во крвта.