ПРВ.мк

Неколку причини зошто секој ден треба да јадете цреши: Природен аналгетик, го штитат срцето и го подобруваат варењето

Неколку причини зошто секој ден треба да јадете цреши: Природен аналгетик, го штитат срцето и го подобруваат варењето
Jumbo Banner

Црешите – природен сојузник за здравјето: Го штитат срцето, ја подобруваат дигестијата и делуваат како природен аналгетик

Црешите не се само вкусен летен плод – тие претставуваат вистинско богатство од хранливи состојки кои позитивно влијаат врз целокупното здравје на организмот.

Иако главно содржат вода, ова овошје е богато со вредни нутриенти. Само 100 грама цреши содржат приближно 16 грама јаглехидрати, 2 грама растителни влакна, минимално количество масти (0,2 г) и протеини (1,06 г), што ги прави лесен, но нутритивно вреден додаток во секојдневната исхрана.

Витаминска и минерална ризница

Црешите се одличен извор на витамин Ц, кој има клучна улога во зајакнување на имунитетот и заштита на клетките од оксидативен стрес. Покрај тоа, содржат и фолна киселина, витамини А, Е и К, како и значајни минерали – калциум, железо и калиум (222 мг). Особено се издвојува присуството на јод – дури 330 мг на 100 грама, што е исклучително важно за нормалната функција на тироидната жлезда.

Природна заштита од воспаленија и хронични болести

Црешите се богати со полифеноли и антоцијанини – моќни антиоксиданси со изразено антиинфламаторно дејство. Истражувањата покажуваат дека редовната консумација на цреши може да го намали оштетувањето на кожата предизвикано од слободни радикали, како и да помогне во ублажување на воспалителни процеси. Овие својства можат да придонесат кон намалување на ризикот од хипертензија и дијабетес тип 2.

Поддршка за дигестивниот и кардиоваскуларниот систем

Благодарение на високата содржина на растителни влакна, црешите имаат позитивно влијание врз варењето и го поттикнуваат нормалното функционирање на цревата. Нивната редовна консумација може да помогне во спречување на запек, одржување на здрава телесна тежина и превенција на срцеви заболувања.

Придобивки за тироидната жлезда и здравјето на постарите лица

Јодот во црешите е есенцијален за нормалната продукција на хормони од тироидната жлезда, кои се од суштинско значење за метаболизмот и развојот на организмот. Дополнително, калиумот кој го содржат помага во регулирање на крвниот притисок, што ги прави особено корисни за постарите лица.

Црешите исто така содржат активни состојки кои можат да го подобрат квалитетот на сонот и да го намалат ризикот од когнитивни нарушувања, вклучително и деменција.

Сладок сојузник со низок гликемиски индекс

Иако содржат околу 13 грама природни шеќери на 100 грама, црешите имаат низок гликемиски индекс. Тоа значи дека се безбедни за умерена консумација и кај лица со дијабетес, без предизвикување на нагли промени во нивото на шеќер во крвта.

Црешите се највкусни кога се консумираат свежи – директно набрани од дрво или купени на локалниот пазар. Освен што го разубавуваат секој оброк, тие носат и бројни здравствени придобивки. Тоа е сосема доволна причина да станат редовен дел од вашата исхрана во текот на летната сезона.

ELS
Green Machines

Сподели го овој напис

Филигран