Кујната може да биде вистински предизвик, но со неколку паметни трикови можете секогаш да постигнете совршен вкус и свежина. Еве како:
Враќање на крцкавоста на зеленчукот Ако морковот, целерот или ротквичките омекнале, потопете ги во ладна вода со парче свеж компир на 10–15 минути. Истиот трик важи и за зелена салата, кељ или краставици.
Продолжување на рокот на траење на млечните производи Превртете го пакувањето наопаку пред фрижидер – ќе се создаде вакуум што ја забавува активноста на бактериите. Секогаш консумирајте ги до датумот на амбалажата.
Зачувување на свежината на печурките Исчистете ги, исушете ги и завиткајте ги во хартиени салфети пред фрижидер. Младите печурки може да се чуваат до 5 дена, со минимално користење вода при миење.
Спречување сушење на кашкавалот На местото на пресекот премачкајте малку маргарин или путер за да ја задржите влажноста и свежината.
Спасување на пресолената супа Ставете парчиња јаболко или компир во тенџерето 10 минути, па извадете ги. Ако е потребно, додајте лажица шеќер или малку јаболков оцет и вода, па оставете да зоврие.
Трикови за маринирање месо Основна маринада: билни зачини, масло, сенф, сол и црн пипер. За жилаво месо, користете течности со ензими или киселини: пиво, оцет, цитрус, папаја, домат или сок од ананас. За свинско месо: додајте вино или соја сос и изрендан лук за интензивен вкус. Месото мора целосно да се покрие и неколкупати превртувајте го.
Со овие едноставни, но ефективни трикови, вашата храна ќе биде секогаш свежа, крцкава и вкусна, а подготовката побрза и полесна.