Како да ги препознаете домашните и увозните јагоди: Совети за купување
Сезоната на јагоди започна, но при купувањето многу се соочуваат со прашањето: како да препознаат домашни, а како увозни јагоди, кои често не се толку вкусни?
Важно е да се знае дека првите јагоди што ги гледаме на пазарите или на полиците на продавниците во пролетта најчесто се увезени – дури и ако продавачите тврдат дека се домашни. Навистина домашните јагоди созреваат малку подоцна.
Сепак, постојат очигледни разлики помеѓу домашните и увозните јагоди, ако знаеме што да бараме.
Облик, боја, мирис
Домашните јагоди имаат длабока црвена боја на целата површина, препознатлива арома и се полни со ситни семки. Нивните стебла се светло зелени, а плодовите често имаат неправилен облик – добар знак дека не се третирани со хемикалии.
Со други зборови, увозните јагоди обично имаат рамномерен облик, бледо розова внатрешност и речиси немаат мирис. Ако внатрешноста им е изразито црвена, постои можност да се третирани со пестициди.
Затоа, пред да ги купите, одвојте малку време: земете ја јагодата во рака, помирисајте ја и погледнете ја. Вашите сетила ќе ви кажат дали навистина држите домашни јагоди или е тоа само добро спакувана илузија.
Совет за купувачите: Внимавајте на изгледот и мирисот – тие ќе ви помогнат да направите најдобар избор, поради што ќе уживате во вистинскиот вкус на сезоната.