Неврологот и епилептолог д-р Баибинг Чен предупредува дека постојат четири вида намирници што никогаш не ги консумира бидејќи можат сериозно да го загрозат здравјето на мозокот.
Прво, оштетените конзерви можат да содржат бактерии Clostridium botulinum, кои предизвикуваат ботулизам – опасна состојба што може да доведе до парализа, проблеми со видот и респираторен застој. Токсинот не се открива по вкус или мирис и не е сигурно дека се уништува со загревање, па затоа ваквата храна треба веднаш да се фрли.
Второ, поголемите тропски риби како баракуда, групер и мурена можат да содржат цигуатоксин – невротоксин што не се уништува со готвење и предизвикува симптоми како печење, нарушена перцепција на температурата, вртоглавица и живописни соништа.
Трето, недоволно зготвеното свинско месо може да доведе до невроцистицеркоза – инфекција со свинска тенија што формира цисти во мозокот и предизвикува напади, висок притисок во черепот и симптоми слични на деменција.
Четврто, непастеризираното млеко носи ризик од бактерии како листерија, E. coli и салмонела, кои можат да предизвикаат менингитис, оштетување на мозокот или смрт, особено кај чувствителни групи. Научно не е докажано дека суровото млеко лекува болести.