Цените на храната во светот бележат пад и во ноември, трети месец по ред, покажуваат најновите податоци на Агенцијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО). Овој пад е особено изразен кај млекото и млечните производи, како и кај растителните масла, соопштија од агенцијата.
Според ревидираните податоци, индексот на цените на ФАО за основни прехранбени производи во ноември достигнал 125,1 поени, што е 1,2 проценти пониско во однос на октомври. Во однос на минатата година, индексот е 2,1 процент понизок, што покажува долгорочен тренд на стабилизација и намалување на цените.
Најзначителен пад е забележан кај шеќерот, чии цени во ноември опаднаа за 5,9 проценти во споредба со октомври, под влијание на обилната понуда и силните производствени трендови во Бразил, Индија и Тајланд.
Цените на млекото и млечните производи се намалиле за 3,1 процент, особено кај путерот и полномасното млеко во прав, поради зголемено производство и изобилство на понуда во главните производствени региони.
Растителните масла исто така поевтиниле за 2,6 проценти, при што сончогледовото масло бележи значително намалување поради подобрената понуда од регионот на Црното Море.
Месото исто така е поевтино, со пад од 0,8 проценти, што се должи на зголемената понуда и глобалната конкуренција, особено кај живинското и свинското месо, каде што слабата побарувачка во ЕУ и кинеските тарифи влијаеле врз цените.
Од друга страна, цените на житарките бележат пораст од 1,3 проценти, а пченицата поскапела за 2,5 проценти, пред сè поради загриженост дека конфликтите во регионот на Црното Море можат да го нарушат снабдувањето и да го намалат обемот на засадените површини во Русија.
Овие податоци ја покажуваат динамиката на светскиот пазар на храна: додека изобилството и подобрите услови за производство го намалуваат делот од цените, геополитичките тензии и потенцијалните нарушувања во снабдувањето продолжуваат да влијаат врз одредени категории продукти.

















