Годинава ајварот ќе биде нешто што ретко кој ќе може да си дозволи! Поради драстичниот пад на производството и високите трошоци кај земјоделците, цената на ајварскиот пипер ќе биде над 70 денари за килограм, што е највисоко досега. Земјоделците предупредуваат дека доколку цената падне под оваа граница, тие едноставно нема да имаат смисла да го одгледуваат.
Проблемот е сериозен – поради слабиот квалитет, климатските непогоди и растечките трошоци, производството на пипер оваа година е минимално. Многумина земјоделци веќе се откажуваат од нивите и бараат други работни можности, па ајварот, некогаш незаменлив дел од македонската кујна, годинава ризикува да стане скап луксуз за малкумина.
Потрошувачите веќе реагираат – ако мора да купат два килограми пипер, сега купуваат само еден, свесни за високата цена. Дали домашниот ајвар ќе остане дел од секојдневието или ќе биде само ретка гозба на празници? Оваа година одговорот ќе биде очигледен.