ПРВ.мк

Цел живот погрешно сте јаделе краставица: На овој начин е највкусна – тајната на професионалните готвачи

Цел живот погрешно сте јаделе краставица: На овој начин е највкусна – тајната на професионалните готвачи
Jumbo Banner

Трик со сол за превкусна краставица: едноставен совет што прави голема разлика

Краставицата е еден од оние зеленчуци што не бара сложена подготовка — се лупи, се сече и веднаш е подготвена за јадење. Без разлика дали ја консумирате самостојно или како дел од салата, постои едноставен трик што значително го подобрува нејзиниот вкус.

Солта како таен зачин

По сечењето на краставицата — било на тркалца или на стапчиња — оставете ја во чинија и посолете ја рамномерно. Оставете ја да отстои околу половина час.

Зошто да користите сол?

Солта помага да се извлече вишокот влага од краставицата, што е особено важно кога се подготвуваат јадења како што се цацики или грчка салата. На тој начин, краставицата нема да ослободи дополнителна течност која може да го разреди или наруши вкусот на јадењето — нешто што е од клучно значење при подготовка на кремасти сосови и преливи.

Како правилно да ја подготвите краставицата?

Измијте ја краставицата, излупете ја и исечете ја на посакуваните парчиња. Ставете ја во чинија и посолете ја така што секое парче ќе добие рамномерна количина сол. Промешајте, префрлете ја во цедалка и оставете да се исцеди околу 30 минути. По потреба, можете нежно да ја притиснете со кујнска хартија или чиста памучна крпа за да ја впиете преостанатата влага.

По оваа едноставна подготовка, краставицата ќе биде не само повкусна, туку и подготвена за совршена интеграција во различни салати и јадења.

ELS
Green Machines

Сподели го овој напис

Филигран