ПРВ.мк

Рецепт на денот: Паста со песто, шпагетите на овој начин се највкусни

Рецепт на денот: Паста со песто, шпагетите на овој начин се највкусни
Jumbo Banner

Денешен рецепт: Паста со песто од босилек и пармезан

Состојки:

200 г паста по избор (пени, шпагети или фузили)

1 чаша свеж босилек

50 г пармезан

30 г мускатно оревче

1 чешне лук

1/4 чаша маслиново масло

1/2 лажичка сол

1/4 лажичка бибер

1 лажица лимонов сок

Упатство:

Готвење на пастата: Во голема тава зовријте вода и додадете малку сол. Вметнете ја пастата и варете ја според упатствата на пакувањето, околу 10 минути или додека не стане ал денте. Потоа, исцедете ја и оставете ја настрана.

Подготовка на пестото: Во блендер или чинија, додадете го свежиот босилек, пармезан, мускатно оревче, лук, маслиново масло, лимонов сок, сол и бибер. Блендирајте ги сите состојки додека не добиете густа паста. Ако е потребно, додадете уште малку маслиново масло за да се постигне посакуваната текстура.

Комбинирање: Во истата тава каде што ја варевте пастата, ставете ја пастата со пестото и добро измешајте. Промешајте на ниска температура уште 2-3 минути за да се спојат вкусовите.

Служење: Послужете ја пастата со дополнителен пармезан и уживајте!

Совет: Можете да додадете печено пилешко или зеленчук за дополнителен вкус.

Agria
Stenton
Green Machines

Сподели го овој напис

Филигран