Денешен рецепт: Паста со песто од босилек и пармезан
Состојки:
200 г паста по избор (пени, шпагети или фузили)
1 чаша свеж босилек
50 г пармезан
30 г мускатно оревче
1 чешне лук
1/4 чаша маслиново масло
1/2 лажичка сол
1/4 лажичка бибер
1 лажица лимонов сок
Упатство:
Готвење на пастата: Во голема тава зовријте вода и додадете малку сол. Вметнете ја пастата и варете ја според упатствата на пакувањето, околу 10 минути или додека не стане ал денте. Потоа, исцедете ја и оставете ја настрана.
Подготовка на пестото: Во блендер или чинија, додадете го свежиот босилек, пармезан, мускатно оревче, лук, маслиново масло, лимонов сок, сол и бибер. Блендирајте ги сите состојки додека не добиете густа паста. Ако е потребно, додадете уште малку маслиново масло за да се постигне посакуваната текстура.
Комбинирање: Во истата тава каде што ја варевте пастата, ставете ја пастата со пестото и добро измешајте. Промешајте на ниска температура уште 2-3 минути за да се спојат вкусовите.
Служење: Послужете ја пастата со дополнителен пармезан и уживајте!
Совет: Можете да додадете печено пилешко или зеленчук за дополнителен вкус.