ПРВ.мк

После 50-тата година, во вашето кафе додајте го ова – го регулира шеќерот во крвта и ги штити зглобовите

После 50-тата година, во вашето кафе додајте го ова – го регулира шеќерот во крвта и ги штити зглобовите

Кафето може да биде корисно – но само ако се консумира на вистински начин

Кафето е еден од најомилените утрински напитоци и неизбежен дел од секојдневната рутина за многумина. Сепак, поради присуството на кофеинот – состојка со силно дејство врз организмот – овој напиток често е тема на научни расправи.

Мислењата се поделени: додека некои тврдат дека кафето го оштетува организмот, други веруваат дека, доколку се пие умерено и на соодветен начин, може да биде многу корисно. Несомнено е дека клучот е во умереноста.

Доктор Памела Пик, авторка на бестселерот „Како да ја поправите гладта“, истакнува дека, иако со возраста (особено по 50-тата година) функциите на телото се успоруваат, со правилна исхрана можеме да го забавиме тој процес.

Vero

Таа предлага две едноставни, но ефективни додатоци: цимет во кафето и куркума во солените јадења или во облик на чај.

„Куркумата го зајакнува имунитетот и ги намалува воспалителните процеси, особено во зглобовите“, вели Пик. Овој зачин има и превентивно дејство против многу болести и е одличен за одржување на когнитивната функција.

Од друга страна, циметот е моќен антиинфламаторен и антимикробен агент.

„Циметот го регулира шеќерот во крвта, бидејќи го успорува празнењето на желудникот по оброк, што спречува нагли скокови или падови на шеќерот и ја подобрува чувствителноста на организмот на инсулин“, додава таа.

Истражувањата покажуваат дека само еден грам цимет дневно може значително да ги намали шеќерот во крвта, триглицеридите, LDL холестеролот и други непосакувани параметри кај лица со дијабетес тип 2.

Agria