Блескава насмевка со снежно бели заби е нешто што сите го посакуваме, а многумина не се задоволни од бојата на своите заби, која со текот на времето пожолтува или се појавуваат дамки. Главни виновници се трошењето на глеѓта, чадот од цигари и некои намирници.
Можеби сте пробале паста, гел или третман за избелување, но првиот чекор кон блескава насмевка започнува со изборот на намирници кои природно делуваат како избелувачи.
Еве кои се тие и зошто треба почесто да ги јадете:
- Брокула и карфиол: Кога се јадат сирови, со нивната груба површина помагаат во чистење на забите и непцата, а жвакањето ги поттикнува слузта што ја засилува функцијата на избелување.
- Јагоди: Јабочната киселина ги разградува дамките на глеѓта. За посилен ефект, помешајте пире од јагоди со малку сода бикарбона и тријте ги забите околу една минута, потоа исплакнете со млака вода.
- Сирење и јогурт: Поттикнуваат лачење слуз, а млечната киселина го разградува површинскиот талог и дамки.
- Семки и суво овошје: Со својата абразивна текстура делуваат како природен пилинг за заби, отстранувајќи плак и дамки.
- Ананс: Ензимот бромелаин го намалува воспалението и ги уништува протеините што предизвикуваат жолтило.
- Кромид: Супстанциите од сулфур спречуваат создавање на плак, најдобро е да се јаде сиров.
- Селдер и морков: Високата содржина на вода ја зајакнуваат непцата и помагаат во чистењето, а хрупкавата текстура делува како пилинг.
- Јаболка: Ја неутрализираат бактеријата што предизвикува плак и лош здив, го зајакнуваат непцето и го отстрануваат талогот.
Храна што треба да се избегнува
Чај, кафе, црвено вино, газирани пијалоци, сокови од темно овошје, купини, малини, балсамико оцет и темни сосови како соев сос и доматен сос можат да ја бојат глеѓта. Не конзумирајте ги секојдневно, а по нивното конзумирање веднаш измијте ги забите.
Ask ChatGPT