ПРВ.мк

Колку долго стојат варените јајца после празниците и како правилно да ги чувате?

Колку долго стојат варените јајца после празниците и како правилно да ги чувате?

Што да правите со варените јајца по Велигден: Совети за правилно чување и употреба

По завршувањето на велигденските празници, фрижидерите често остануваат полни со остатоци од храна – меѓу нив, најчесто се наоѓаат и варените јајца. Наместо да ги фрлите, зошто да не ги искористите на паметен начин во наредните денови?

Тврдо варените јајца се нутритивно богати и претставуваат одличен избор за здрава ужинка или дел од балансиран оброк. Но, она што многумина не го знаат е дека варените јајца имаат пократок рок на траење од свежите.

Како правилно да ги чувате?

Vero

Со варењето се отстранува природниот заштитен слој од лушпата, со што јајцата стануваат почувствителни на воздух и бактерии. Затоа, веднаш по готвењето, треба да се изладат и складираат во фрижидер за да се спречи расипување или контаминација.

Најдобро е да ги чувате во оригиналната картонска амбалажа или затворен сад со капак, сместен на внатрешната полица на фрижидерот – а не на вратата, каде што честите температурни промени можат да влијаат на нивната свежина.

Во почетокот може да почувствувате чуден мирис во фрижидерот каде што се чуваат јајцата, но тоа не значи дека се расипани. Станува збор за водород сулфид кој се создава при варењето – непријатниот мирис е безопасен и обично исчезнува по неколку часа.

Колку долго можат да стојат?

Според препораките на американското Министерство за земјоделство, тврдо варените јајца – било да се лупени или не – можат да се чуваат во фрижидер до седум дена. Не се препорачува замрзнување, бидејќи по одмрзнувањето и белката и жолчката стануваат гумени и водени.

Ако не сте сигурни колку долго стоеле, проверете ја лушпата: ако е леплива или има кредест изглед, подобро е јајцето да се фрли. Исто така, избегнувајте консумирање на напукнати или оштетени јајца – тие може да предизвикаат труење со храна, што се манифестира со мачнина, повраќање и дијареа. Секогаш мирисајте го јајцето пред употреба – непријатен мирис е сигурен знак дека не е безбедно за јадење.

Што ако жолчката е зеленикава?

Многумина се загрижени кога ќе забележат сивкасто-зелена нијанса на жолчката, но тоа не значи дека јајцето е расипано. Оваа промена на боја е резултат на долготрајно варење и висока температура, при што железото од жолчката реагира со водород сулфидот од белката.

Иако изгледот може да биде невообичаен, ваквото јајце е сосема безбедно за консумација, велат експертите од Healthline.

Agria