Пестициди во храната: Скриена закана за здравјето, особено кај децата
Научниците од Шведска потврдуваат дека инсектицидите, фунгицидите и регулаторите за раст можат да се наталожат во организмот на луѓето – и кај децата и кај возрасните. Но, охрабрувачки е фактот дека само две недели избегнување на храна загадена со пестициди се доволни за значително намалување на нивото на овие токсични материи во телото, сè до минимални вредности.
Пестицидите и мозокот: опасен сојуз
Многу пестициди се неуротоксини – хемикалии што негативно влијаат врз мозокот кај цицачите и луѓето. Современите истражувања укажуваат на јасна врска помеѓу изложеноста на пестициди и развојот на Паркинсонова болест – хронично и прогресивно нарушување на моториката.
Глифосатот – тивок загадувач
Во извештај од 2011 година се наведува дека глифосатот, чест хербицид, е причина за загадување на воздухот во размер од 60 до 100 отсто. Податоците од Европа покажуваат дека над 40% од подземните води содржат траги од глифосат. Оваа хемикалија е откриена и во човечка урина, крв, па дури и во мајчино млеко – што дополнително го засилува алармот.
Децата – најранлива група
Децата се особено чувствителни на токсини. Американската академија за педијатрија предупредува дека изложеноста на пестициди во раното детство може да доведе до зголемен ризик од појава на рак, когнитивни нарушувања и проблеми со однесувањето. Истражувањата откриваат дека деца од предучилишна возраст кои биле изложени на овие хемикалии покажуваат намалена физичка издржливост, слаба координација и ослабена краткорочна меморија.
Зеленчук со најголем ризик
За да го намалите ризикот од внес на пестициди, експертите препорачуваат да се избегнува консумирање на следниве видови зеленчук, освен ако не се органски или домашно одгледани:
Целер
Спанаќ
Домати
Чери домати
Краставици
Бабура пиперки
Органската храна – инвестиција во здравјето
Изборот на органска храна или зеленчук од домашно производство може значително да го намали ризикот од изложеност на штетни хемикалии. Тоа не е само тренд, туку важна мерка за заштита на здравјето – особено кај децата, кои се најподложни на долгорочните последици од загадена исхрана.