ПРВ.мк

Оваа секојдневна навика го зголемува ризикот од рак за цели пет пати: Обидете се, да се откажете од оваа штетна навика

Оваа секојдневна навика го зголемува ризикот од рак за цели пет пати: Обидете се, да се откажете од оваа штетна навика
VERO Banner

Според најновото истражување спроведено од американски научници, редовното консумирање на само 250 милилитри засладен газиран пијалок дневно може да го зголеми ризикот од развој на орален рак за дури пет пати.

Научниците анализирале податоци од повеќе од 160.000 жени и откриле дека тие кои често пиеле засладени газирани пијалаци имаат значително поголем ризик да развијат орален карцином во споредба со оние што ги пиеле помалку од еднаш месечно. Овие резултати би можеле да помогнат во објаснувањето на зголемувањето на бројот на случаи на орален рак, особено кај жените, во последните години. Меѓутоа, истражувачите напоменуваат дека се потребни дополнителни студии за да се извлечат конечни заклучоци, пишува Daily Mail.

Како засладените пијалаци влијаат на оралното здравје?

Иако механизмот не е целосно разјаснет, научниците веруваат дека сирупот од пченка со висока фруктоза, честа состојка во газираните сокови, може да игра важна улога. Овој вид шеќер е поврзан со болести на непцата и може да го наруши балансот на бактериите во устата, што потенцијално може да предизвика воспаление и промени во клетките кои стануваат канцерогени.

Дури и кај жените кои не пушат и не пијат алкохол, два од најпознатите фактори на ризик за орален рак, зголемениот внес на засладени пијалаци останал значаен фактор на ризик.

Симптоми на кои треба да внимавате

Раните симптоми на орален рак често може да останат незабележани. Некои од знаците за предупредување вклучуваат:

Чирови на устата кои не заздравуваат по три недели

Засипнатост и тешкотии при голтање

Грутки или отоци во усната шуплина

Црвени или бели дамки на мукозната мембрана

Опуштени заби без јасна причина

Ако забележите некој од овие симптоми, се препорачува итна посета на лекар или стоматолог.

Колку шеќер е премногу?

Националната здравствена служба на Велика Британија (NHS) препорачува внесот на слободни шеќери да не надминува 30 грама дневно. Прекумерното консумирање шеќер е поврзано со зголемен ризик од дебелина, дијабетес тип 2, срцеви заболувања, а сега и поголем ризик од развој на орален карцином.

Agria
Stenton
Green Machines

Сподели го овој напис

Филигран