Со доаѓањето на пократките и постудените денови, ништо не ги прави домашните моменти поздрави и посвежи од топли и миризливи десерти. Еден од омилените избори се ролничките со цимет – нежни, миризливи и совршени за комбинација со шолја топол напиток. Клучот за совршени ролнички е правилната подготовка на тестото, па внимателното додавање на брашното е основа за вкусен резултат.
Потребни состојки:
За тестото:
- 700 г брашно
- 100 г шеќер + 2 лажици
- 130 мл вода
- 1 лажичка сол
- 10 г квасец
- 450 мл топло млеко
- 2 јајца
- 50 г путер
За филот:
- Цимет по вкус
- Неколку лажици млеко
- Шеќер
За глазурата:
- Млеко
- 120 г шеќер во прав
Подготовка:
- Загрејте ја водата, додадете две лажици шеќер и квасец, измешајте и оставете го да нарасне.
- Замесете го тестото со преостанатите состојки, постепено додавајќи го брашното за да остане меко. Покријте го и оставете го да се дуплира.
- Кога тестото ќе нарасне, поделете го на два еднакви дела. Развлечете едно парче, премачкајте го со малку млеко и наросете шеќер и цимет. Повторете го со второто парче.
- Расукајте ги двете парчиња тесто во ролати и исечете ги на еднакви делови со конец. Наредете ги во тава за печење така што нема да се допираат. Оставете ги повторно да нараснат.
- Печете ги во рерна на 180–200°C додека не добијат златно-кафена боја.
- По печењето, кратко изладете ги и премачкајте ги со глазурата од шеќер во прав и млеко. Глазурата треба да биде густа, затоа постепено додавајте млеко.
Овие ролнички се идеален есенски десерт – мирисот на цимет ќе го наполнува домот и ќе ги направи секојдневните моменти поудобни и поздрави.