Хмељот, познат како клучна состојка во пивото, крие една необична тајна – неговите млади изданоци се скапи како дијаманти. Овие нежни деликатеси, слични на диви аспарагуси, се вистински гастрономски луксуз во некои делови на Европа, каде килограм може да достигне и до илјада евра.
Иако широко распространет како пивска состојка, хмељот имал многу поширока улога низ историјата – од лековити својства во антички Египет до тајна состојка за мирен сон во средновековните манастири. Денес, неговите изданоци се рачно собираат и имаат исклучително краток рок на траење, што го прави уште поисклучителен и посакуван.
Интересно, и покрај идеалните услови на Балканот за негово одгледување, ова растение речиси исчезнало од регионалното земјоделство, оставајќи го својот потенцијал непознат и неискористен. Можеби е време повторно да се открие оваа скриена вредност?