Глувците во кујната не се само непријатни, туку можат да бидат и сериозен здравствен ризик. Обрнете внимание на овие знаци!
Кујната треба да биде секогаш беспрекорно чиста, бидејќи тука се подготвува храната која ја внесуваме во нашето тело. Сепак, глодарите често наоѓаат пат до неа во потрага по храна, а многумина воопшто не забележуваат дека тие се присутни во кујната.
Изметот е првиот знак
Според експертите, првиот знак дека имате глувци во кујната е нивниот измет. Иако се малечки, тие произведуваат значителна количина на измет кој обично се наоѓа на пултовите, подовите и во кујнските ормари. Глувчешкиот измет е црн, овален и сличен по големина со зрно ориз.
Освен што се штетници, глувците можат да пренесуваат сериозни болести. Дејвид Флојд, експерт за дератизација, предупредува дека многу глодари се носители на хантавирус, кој може да предизвика сериозни белодробни инфекции. Затоа, при чистењето на глувчешкиот отпад е важно да се носат заштитни ракавици и маска, а просторот да се проветри најмалку 30 минути пред тоа.
Други знаци на присуство на глувци
Друг показател за присуство на глувци се трагите од грицкање на амбалажата за храна, книги, ткаенини и растенија кои ги користат за правење гнезда. Во некои случаи можете да ги слушнете како се движат внатре во ѕидовите или по подот, а често оставаат и силен мирис сличен на амонијак, особено во затворени простори како што се кујнски ормари.
Како да се спречи појава на глувци?
Експертите советуваат да ги затворите сите отворени празнини со челична волна, која не можат да ја нагризаат, а поголемите дупки да ги заштитите со метални решетки или цемент. Редовното чистење и складирањето на храната во затворени садови дополнително го намалува ризикот од инфестација на овие непожелни гости.