ПРВ.мк

Докторка која го победила ракот во трета фаза открива: Јадете ги овие две намирници, ќе ве заштитат од многу болести!

Докторка која го победила ракот во трета фаза открива: Јадете ги овие две намирници, ќе ве заштитат од многу болести!
Jumbo Banner

Докторка советува кои намирници треба да се избегнуваат ако лицето преживеало рак.

Постојат повеќе од 200 различни видови на рак, а раното откривање и навремено лекување имаат клучна улога во борбата против оваа болест. Што се однесува до нашата секојдневна исхрана, таа не може да го спречи развојот на рак, но може да биде фактор што ќе предизвика развој на тумор во организмот.

Дополнително, кај веќе заболени лица, правилната комбинација на намирници може да има позитивен ефект на здравјето на пациентот. Експертите истакнуваат дека за секој оброк треба да се постигне баланс од најмалку две третини растителна храна и не повеќе од една третина животински протеини. Оваа композиција на чинијата е средство во борбата против рак, која ја промовира Американскиот институт за истражување на рак, а која ги разгледува подобрите и полошите избори на намирници и нивните комбинации.

Грав и мешунки

ELS

Докторката Еми Морис е експерт за опоравување од рак кој самата го преболела и често споделува совети за здравјето и борбата против оваа болест преку своите социјални мрежи. Така, неодамна на ТикТок ги открила намирниците кои треба да се избегнуваат ако сте имале тумор. Но и кои намирници треба да ги консумирате. „Јас сум експерт за опоравување од рак и пред шест години преживеав рак во трета фаза. Прво, јадете што повеќе грав и мешунки воопшто. Тие се богати со влакна и можат да го намалат ризикот од враќање на карциномот. Втора работа која треба да ја зголемите се немасни протеини“, советува докторката.

Некои од најдобрите намирници за консумирање за време на хемотерапија или други третмани против рак се протеините базирани на растенија. Тоа се намирници кои нудат високи нивоа на витамини и минерали. Ова значи дека болниот треба да јаде многу зеленчук, грав, мешунки, ореви и семки. Ако се консумираат животински протеини, се препорачуваат немасни опции како пилешко и риба.

Кои намирници треба да се избегнуваат по лекувањето на рак

„Алкохолот го зголемува ризикот од рак или повторна појава на болеста. Ако можете, обидете се да го избегнувате или барем да ја намалите консумацијата. Друга работа се месни преработки – колбаси, сланина, деликатесни меса, сè она што е јасно поврзано со зголемен ризик од рак. Затоа, избегнувајте ги или ограничете го внесувањето на овие производи што е можно повеќе“, препорачува оваа докторка.

Луѓето заболени од рак мора да бидат свесни за тоа што се случува во нивниот организам и често имаат ослабен имунолошки систем, кој треба да се зајакне преку исхрана и правилно избрани намирници. Експертите нагласуваат дека секој што боледува од некоја хронична болест, дури и ако не се работи за рак, треба да јаде храна богата со протеини, здрави масти, интегрални жита и витамини и минерали. Ако е можно, секоја адаптација на нов режим на исхрана треба да се направи пред да започне третманот за лекување, за да пациентот биде што поисправен и посилен за време на целиот процес, пренесува Јутарњи.

Agria
Stenton
Green Machines

Сподели го овој напис

Филигран